![]() De Schiphol Group koopt boerderijen op om stikstofruimte te krijgen. Daarmee hoopt het bedrijf een vergunning te kunnen krijgen voor Lelystad Airport. Dat berichtte Eenvandaag gisteren. De aanleiding voor de journalist van Eenvandaag om Schiphol aan de tand te voelen was ons bericht dat Lelystad Airport is gestopt met de juridische procedure over de legalisering van 45.000 vluchten. Daardoor is er nog 1 manier over om een vergunning te krijgen, en dat is door boerderijen te kopen. Daar zijn de Schiphol cowboys dus mee begonnen. Tot grote ergernis van boeren, burgers en politici. Hoe kun je zo gek zijn?Onder een artikel van de Stentor reageerden 120 lezers geërgerd. Een selectie: W. Hoekman: Dus Schiphol Group die voor 69,7 % in handen is van de staat, koopt stikstofrechten van de boeren? Belachelijk, kan hier geen rechter ingrijpen? Heel misschien moet onze regering eens deze commentaren gaan lezen van de P Schievink: Ik ben best kritisch naar boeren maar boer of vliegtuig? Dan boer. Bert Blomsma Iedereen weet toch dat het niet om ‘de natuur’ gaat ? De boeren moeten gewoon weg. We hebben de weilanden nodig om vol te bouwen en we hebben de stikstofrechten nodig om dat vliegveld te kunnen openen. De enquête in de Stentor liegt er ook niet om: De Tweede Kamer stemt dinsdag 6 december over het voorkomen dat de Schiphol Group stikstofrechten wegkaapt.
![]()
Lelystad Airport heeft de hoop op legalisatie opgegeven. Het vliegveld heeft namelijk geen beroep ingesteld in de juridische procedure die het zelf heeft aangespannen tegen de Minister van LNV om een natuurvergunning af te dwingen. De kans dat Lelystad Airport uitbreidt is hierdoor nog weer een stuk kleiner geworden. Zonder natuurvergunning voor de stikstofuitstoot kan het vliegveld niet verder.
Minister haalde vliegveld van lijst
Lelystad Airport is naast ongeveer 3000 boerenbedrijven een PAS-melder die geen vergunning nodig had om uit te mogen breiden. Omdat de Raad van State een streep haalde door de PAS, had deze groep opeens wel een vergunning nodig. Het Ministerie wilde deze groep vervolgens gaan ‘legaliseren’, maar dat baatte de luchthaven niet: de Minister haalde Lelystad Airport van de lijst van de te legaliseren PAS-melders toen haar bleek dat de oorspronkelijke PAS-melding onjuiste gegevens bevatte.
Geen beroep ingesteld
Lelystad Airport heeft de Minister vervolgens gevraagd om het besluit te herzien in een bezwaarschiftenprocedure. Er heeft een zitting plaatsgevonden waar ook Stichting Red de Veluwe voor uitgenodigd was. Maar de Minister bleef bij haar besluit. En nu is duidelijk dat Lelystad Airport geen beroep tegen dit besluit heeft ingesteld.
Dat betekent dat het vliegveld alsnog de gewone procedure moet doorlopen om voor een natuurvergunning in aanmerking te komen. Daarvoor moet ze dan wel stikstofruimte vinden. Dat zou mogelijk kunnen door het opkopen van boerderijen op de Veluwe. Inmiddels heeft de luchthaven die vergunning ook aangevraagd, zij het voor 10.000 vluchtbewegingen en niet voor het oorspronkelijk geplande aantal van 45.000. Maar dat is zeker geen garantie voor succes. Het zal opnieuw de rechter zijn die hier uiteindelijk de knoop gaat doorhakken. Het beroep had ingesteld moeten worden bij de afdeling bestuursrecht van de rechtbank Midden Nederland te Utrecht. Bij navraag daar door ons is gebleken dat dat niet is gedaan. Robert Tieskens, voorzitter van Stichting Red de Veluwe: “Het goede nieuws is dat de versimpelde vergunningsprocedure van de baan is. Het wordt Lelystad Airport dus bepaald niet gemakkelijk gemaakt. De grote angst is natuurlijk dat Lelystad Airport die vergunning voor 10.000 krijgt. De discussie zal nu gaan of de hiervoor benodigde stikstofruimte ten goede komt aan de provincie Gelderland of Lelystad Airport.”
![]()
De pas gepubliceerde plannen voor luchtruimherziening laten een oorverdovende toekomst zien. Overal in de provincie laagvliegende, stijgende vakantievliegtuigen vanaf Lelystad Airport en een nieuwe aanvliegroute naar Schiphol in de buurt van Ede. Deze plannen zijn niks beter dan de laagvliegroutes waar het Ministerie in 2017 mee kwam. Ze zijn een catastrofe voor de Veluwe.
Kortste route over natura2000
Nieuw in Nederland is dat piloten vanaf 1800 de kortste route mogen vliegen. Dat betekent voor Gelderland dat vliegtuigen die bij Wezep op die hoogte zitten vanaf daar naar de eindbestemming gaan. Dwars over natura2000- en stiltegebieden op de Veluwe. Dat is tegen alle beloften in. We worden opnieuw geschiphold.
Want onder minister Cora van Nieuwenhuizen was het vermijden van natura2000 nog een doel. De laagvliegroute is zelfs verplaatst naar het Oosten om de Veluwe te ontzien. Sinds 2017 kijken we dus naar een vliegroute op de kaart die in werkelijkheid niet altijd gevlogen gaat worden.
Tegenstrijdigheid
Het ministerie weet het zelf ook niet meer, zo lijkt het. Want in de recente plannen staat dat natura2000 met prioriteit vermeden wordt. Maar even verderop staat letterlijk dat de piloot geen instrumenten heeft om dat te doen en daarom er op een hoogte van 1800 meter over natura2000-gebieden gevlogen wordt. "Tenminste" en "waarschijnlijk" hoger, maar niemand kan of wil kennelijk vertellen hoe het precies zit.
"Omdat FRA altijd op tenminste 6.000 voet (1800 meter) en waarschijnlijk hoger wordt ingesteld, passeren vluchten in FRA Natura-2000 gebieden dus tenminste op die hoogte."
Hieronder zie je hoe de vliegtuigen mogelijk gaan vliegen naar een aantal populaire bestemmingen.
Minder CO2?
De reden om de kortste route te kiezen is "minder CO₂-uitstoot". Lelystad Airport gaat echter ieder jaar zoveel CO₂ uitstoten als een kolencentrale en dat is CO₂-uitstoot die er nu nog niet is. De beste oplossing is dus om Lelystad Airport helemaal niet te openen in plaats van kris kras over de Veluwe de kortste routes te vliegen om de nieuwe CO₂-uitstoot te verminderen.
Onherstelbare schade
Wij roepen de Gelderse lokale en regionale politiek en natuur- en milieuorganisaties op om samen te werken en deze plannen tegen te houden! Want Natura2000- en stiltegebieden op de Veluwe zullen hierdoor voorgoed veranderen. In gebieden waar je nu alleen de bomen in de wind hoort, kun je elkaar straks niet meer verstaan als er een vliegtuig overkomt. De Veluwe als vakantiebestemming wordt minder interessant want natuur en rust beleef je niet lekker als er gemiddeld zo’n 100 vliegtuigen per dag heen en weer vliegen. Van 6 uur ’s ochtends tot 23 uur ’s avonds.
Wat betekent dat voor natura2000- en stiltegebieden?
Natura2000Stiltegebieden
![]() Nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst uit dat vliegverkeer in 2019 voor maar liefst 54,2 miljoen kilo stikstofoxide uitstootte. Dat is 15 keer meer dan het RIVM tot nu toe berekende. Hierdoor is Schiphol in 1 klap de grootste stikstofuitstoter van Nederland. Hoe kan dat? Stikstofuitstoot boven 900 meter niet meegerekendHet RIVM laat de stikstofuitstoot boven 900 meter hoogte buiten beschouwing. De uitstoot van een vliegtuig dat vliegt vanaf Schiphol naar Dubai houdt dus op ter hoogte van de Bijlmer en bestaat niet op papier. Met stip op 1Met deze nieuwe berekeningen komt de luchtvaart, lees Schiphol, met stip op nummer 1 van de lijst met grote stikstofuitstoters van Minister Van der Wal. Volgens berekening van Schipholwatch, de burgergroepering voor een krimp van Schiphol, berekende dat Schiphol goed is voor 30% van de uitstoot in Nederland. Het kán niet anders dan dat Schiphol gaat krimpen en Lelystad Airport nooit opengaat. In ieder geval kan de luchthaven zijn borst nat maken want het heeft geen natuurvergunning. Johan Vollebroek van MOB heeft gisteren al aangekondigd dat hij de luchtvaart aan gaat pakken. Lees het artikel op cbs.nl: Hoeveel uitstoot veroorzaakt de Nederlandse luchtvaart? (cbs.nl)
Lees het artikel op schipholwatch.nl: CBS: Stikstofuitstoot luchtvaart tien keer groter dan Tata | SchipholWatch
![]() Onze collega's van andere actiegroepen hebben berekend dat de stikstofruimte van Lelystad Airport per jaar evenveel is als ieder jaar 70.000 huizen bouwen. Het vliegveld komt met deze hoeveelheid stikstofuitstoot op plek 20 in de lijst van piekbelasters. Het lijkt ons klip en klaar dat niet alles kan en dat er snel definitief een punt achter de uitbreiding wordt gezet. Vanuit de samenwerkende actiegroepen is een brief gestuurd naar de Ministers Van der Wal en Harbers met dit verzoek. We zullen ze zien of ze er gehoor aan zullen geven.
![]()
De gemeente Harderwijk gaat niet meer actief lobbyen vóór de uitbreiding van Lelystad Airport. De gemeenteraad van de belangrijkste voorstander van Lelystad Airport in Gelderland heeft zich uitgesproken: Lelystad levert méér nadelen op dan voordelen. Het is een stap in de richting van eensgezindheid op de Veluwe.
MOgelijk einde aan samenwerking
Misschien komt hierdoor ook een einde aan het samenwerkingsverband van de 5 voornamelijk Veluwse gemeenten die dachten te profiteren van het vliegveld. Dat zijn Ermelo, Putten, Nunspeet en Zeewolde (Flevoland). De gemeente Harderwijk is de trekker van dat verband. De burgemeester van Harderwijk vertegenwoordigt namelijk de 5 gemeenten. Als Harderwijk zich terugtrekt, lijkt het niet waarschijnlijk dat een andere gemeente die rol overneemt.
Burgemeester wist van niks
Vaak ging dat woordvoeren door Harderwijk overigens zonder overleg met de anderen. Toen onlangs op Lelystad Airport een bijeenkomst werd georganiseerd voor Tweede Kamerleden wist 1 van de burgemeesters daar niets van hoewel zijn gemeente als organisator werd genoemd. We kregen de onderstaande reactie toen we de burgemeester wezen op onwaarheden (e-mailonderwerp was 'leugentje') die daar werden verspreid.
Wilt u mijn naam verwijderen uit uw “leugentje”. Ik ben slechts door uw mail in kennis gesteld van een bijeenkomst die klaarblijkelijk morgen gehouden wordt.
Dat samenwerkingsverband kostte overigens tot december 2021 al minstens € 225.000 en leverde niets op. Dat stond in het verslag van een collegevergadering van de gemeente Nunspeet in december van dat jaar.
Steun van bijna hele raad
De motie is ingediend door Wietske Hollanders (GroenLinks) en is gesteund door de hele raad op uitzondering van de Harderwijkse VVD. De raad is het erover eens dat lobbyen te veel tijd en geld kost en het niet duidelijk is wat Lelystad Airport oplevert. Daarnaast moet een eventuele lobby worden ingestoken vanuit duurzaamheid. Laagvliegroutes geven overlast en brengen schade toe aan de natuur.
Stichting Red de Veluwe is erg in haar nopjes over dit besluit. "Het was ons een doorn in het oog dat niet alle Veluwse gemeenten solidair waren met de gemeenten die veel overlast gaan krijgen. Nu Harderwijk 'om' is, verwachten we dat er meer gemeenten zullen volgen.", Jaap Kloosterziel van Stichting Red de Veluwe.
Ook gesteund door Harderwijkse bedrijven
De motie is zelfs ook ondersteund door de Harderwijkse bedrijvenkring. Ook daar klinkt het geluid dat er geen behoefte is aan een extra vliegveld. Er zijn immers arbeidsplaatsen genoeg. Dat is heel bijzonder want de organisatoren van de bijeenkomst op Lelystad Airport hadden plannen om Kamerleden in bussen naar de Veluwe te brengen om ze te overtuigen hoe goed het Veluwse bedrijfsleven zou profiteren. Dat bleek uit stukken die we hebben gekregen na een WOB-verzoek.
Brief van Red de Veluwe
Stichting Red de Veluwe heeft in januari 2022 een brief gestuurd naar alle fracties in Harderwijk met een oproep om de lobby voor Lelystad Airport te stoppen.
![]()
![]() Afgelopen woensdag vond de hoorzitting plaats waar Stichting Red de Veluwe was uitgenodigd als belanghebbende. Wij waren een aanwezig met het bestuur en werden vertegenwoordigd door onze advocaat. In het kort ging het hierom: De Minister voor Natuur en Stikstof heeft op 7 maart besloten dat Lelystad Airport geen natuurvergunning cadeau krijgt (niet gelegaliseerd wordt). Lelystad Airport heeft op 1 juni de Minister gesommeerd om dat besluit te herzien. In de hoorzitting heeft Lelystad Airport kunnen zeggen waarom zij het niet eens zijn met het besluit. Ook ambtenaren van het Ministerie van Infrastructuur hebben dat gedaan. Wij hebben verteld waarom het terecht is dat Lelystad Airport niet gelegaliseerd wordt. Jan Rooijakkers legde namens Leon Adegeest uit waarom de stikstofberekeningen onjuist zijn. We zijn vertegenwoordigd door Bondine Kloostra van het advocatenkantoor Prakken d'Oliveira. Zij is specialist in natuur- en milieubeschermingsrecht. Eind augustus verwachten we een uitspraak. Dan wordt duidelijk of Minister Van der Wal (VVD) haar besluit terugdraait of er aan vasthoudt. Houdt zij vast aan haar besluit? Dan zal Lelystad Airport misschien naar de rechter stappen. Wordt het besluit teruggedraaid? Dan zullen wij overwegen dat te doen. We houden je op de hoogte. Onze advocaat en wij hebben ontzetten veel tijd gestoken in de voorbereiding van deze procedure. Dankzij de financiële steun van vele inwoners van de Veluwe maar ook daarbuiten is dit mogelijk gemaakt.
![]() 2 jaar geleden deden vrijwilligers van SATL aangifte tegen ambtenaren van het Ministerie van Infrastructuur, de top van Schiphol en Lelystad Airport. Gisteren maakte het Openbaar Ministerie eindelijk bekend dat de zaak wordt opgepakt. Zij is het onderzoek gestart naar strafbare feiten die mogelijk zijn gepleegd om het vliegveld geopend te krijgen. Het OM gaat onderzoeken of er sprake is van:
De actiegroepen hebben het vermoeden dat er bewust is gerekend met verkeerde waarden voor stikstofberekeningen. Die waren opvallend laag: nèt te laag om een vergunning te moeten aanvragen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu eerst of er voldoende grond is om ook vervolging in te stellen. Hoe lang dat duurt, is niet bekend. De uitkomst is natuurlijk nog onzeker. Het OM kan nog besluiten dat ze niet gaan vervolgen. Als het ministerie dat wel wordt besloten kan er nog hoger beroep worden ingesteld. De procedure kan nog jaren duren. Wij hebben er in ieder geval veel vertrouwen in dat het OM het onderzoek is gestart. Er is immers genoeg bewijs en het ministerie houdt tot op de dag van vandaag cruciale informatie achter die gewoon openbaar hoort te zijn. Lees hier alles over de aangifte: Aangifte SATL Lelystad Airport - Stichting Red de Veluwe Meer informatieDe Volkskrant schreef een goed en duidelijk artikel over de aangifte en de start van het onderzoek: Strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude met stikstofberekeningen Lelystad Airport (volkskrant.nl)
![]()
Verschillende media melden dat het kabinet besluit om Lelystad Airport opnieuw uit te stellen. Dit keer met maar liefst 2 jaar. Pas in 2024 staat het besluit over uitbreiding van het vliegveld weer op de agenda. Het is de vijfde keer dat het onzalige plan wordt uitgesteld. Vandaag zullen we mogelijk meer horen over dit besluit want vanmiddag, vrijdag 24 juni, staat een persconferentie van Minister Harbers op de agenda.
Het Ministerie koopt kennelijk tijd om op de achtergrond alles in het werk te stellen om het vliegveld tóch te kunnen openen. Want juridisch is dat op dit moment onhaalbaar. Dat zeggen wij al jaren maar mogelijk zijn het Ministerie en de Minister daar ook achter gekomen.
Voordat er een natuurvergunning gegeven kan worden, moet er zogenoemde stikstofruimte zijn. Dat betekent dat er boerderijen opgekocht moeten worden en de stikstof die daardoor niet meer in de natuur komt, mag Lelystad Airport dan uitstoten. Of dat gaat lukken, is allerminst onzeker gezien de enorme protesten van de agrarische sector. Het is niet te verwachten dat er veel boeren zijn die hun levenswerk verkopen om Schiphol een handje te helpen.
Dit besluit voor uitstel is een blamage voor het kabinet want in het regeerakkoord staat dat er in 2022 een besluit over de toekomst van Lelystad Airport genomen zal worden. Vriend en vijand gingen er natuurlijk vanuit dat dat zou betekenen: doorgaan of stoppen. Nu al doorschuiven naar het volgende kabinet, want dat is het feitelijk, had niemand verwacht.
2 jaar uitstel betekent dat Lelystad Airport op de lange baan geschoven wordt. De noodzaak om de luchtvaart snel te helpen groeien, is verdwenen. Eindelijk! Maar uitbreiding van Lelystad Airport is niet van de baan en het MInisterie zal de komende jaren dus door blijven werken om uitbreiding mogelijk proberen te maken. Wij zullen ons met hand en tand blijven verzetten.
![]()
Lelystad Airport legt zich er niet bij neer dat het vliegveld niet meer in aanmerking komt voor legalisatie. Met die legalisatie zou Lelystad Airport geopend kunnen worden. De Minister voor Natuur en Stikstof stak begin maart daar op verzoek van de Tweede Kamer een stokje voor. Vandaag is bekend geworden dat het vliegveld die beslissing aanvecht en eist dat de Minister Lelystad Airport een natuurvergunning cadeau geeft. Doet ze dat niet? Dan spant het vliegveld een rechtszaak aan.
Stichting Red de Veluwe is als belanghebbende aangemerkt bij deze procedure door het Ministerie van LNV. Wij zullen via onze advocaat de belangen van de Veluwse natuur en haar inwoners verdedigen. De hoorzitting is begin juli.
Lelystad Airport: er kan ons niets verweten worden
Volgens Lelystad Airport heeft zij wel recht op een natuurvergunning via legalisatie omdat haar niet verweten kan worden dat het "rekenmodel moest worden aangepast". Een handige tekst als afleidingsmanoeuvre voor waar het werkelijk om gaat. Het gaat namelijk niet om aanpassing van het model maar om het rekenen met de juiste gegevens.
Hoe zat het ook alweer met legalisatie?
Een lijst van 3000 voornamelijk boerenbedrijven en 1 vliegveld waren genomineerd om door legalisatie toch te mogen uitbreiden. Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof heeft Lelystad Airport begin maart van de lijst afgehaald omdat de stikstofberekeningen van het vliegveld niet kloppen. De Tweede Kamer had daar ook om gevraagd.
De stikstofdepositie van Lelystad Airport was volgens berekeningen in 2016 en 2019 laag. Opvallend laag. Daarom startte Leon Adegeest een eigen onderzoek. Hij bewees dat de berekeningen zo laag waren doordat er diverse 'stikstofbronnen' werden weggelaten en er een verkeerd getal is gebruikt voor de uitstoot van vliegtuigen. Het RIVM bevestigde dat. Lelystad Airport heeft daarna nieuwe berekeningen gemaakt met de juiste gegevens. De stikstofuitstoot kwam uiteraard veel hoger uit. Zó hoog zelfs dat Lelystad Airport geen aanspraak kan maken op een natuurvergunning via legalisatie. Bizarre situatie
De Nederlandse Staat bezit het grootste deel van de aandelen van Schiphol, moederbedrijf van Lelystad Airport. Er ontstaat een bizarre situatie als de luchthaven besluit te procederen tegen haar eigen overheid.
Het nieuws werd als eerste gemeld door Jan Salden van het TV-programma Eenvandaag.
Volgens dagblad Trouw zegt een woordvoerder van Schiphol (namens Lelystad Airport) dat het bedrijf in gesprek is met de minister. Ook de NOS berichtte vandaag Lelystad Airport dreigt minister met rechtszaak over stikstofvergunning | NOS | RTV Oost.
|
zoek terug
March 2023
Instant updatesNaar ons Nieuwsbrieven-archief
|