Stichting Red de Veluwe
  • Home
  • Kom in actie
    • Actie! Doe mee en stuur een e-mail
    • Video: Noodsignaal! Red de Veluwe
    • Zienswijze luchtruimherindeling 2021
    • Steun ons: maak een bedrag over
    • Meld je aan voor de nieuwsbrief
    • Meld vliegtuighinder
    • Denk na over vliegen
  • Over Red de Veluwe
    • Actiegroep Red de Veluwe
    • Klacht Europese Commissie over Vliegveld Lelystad
  • Nieuws
  • Vliegroutes Lelystad Airport
    • Gevolgen voor jou van Lelystad Airport
    • Belevingsvlucht Lelystad Airport 30 mei
    • Onze bevindingen in MER april 2018
    • Advies aan Minister: MER overdoen
    • Reactie op advies bewonersdelegatie
  • Zoeken

Stikstofneerslag van Lelystad Airport veel groter dan berekend

25/10/2019

 
Foto
De depositie van stikstof die afkomstig is van vliegtuigen is in Nederland veel groter dan wordt verondersteld. Dat geldt ook voor de berekende stikstofdepositie van Lelystad Airport. Dat stellen de samenwerkende burgercomités die verenigd zijn in de Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL) waartoe ook Stichting red de Veluwe behoort. 

De actiegroepen onderzochten de wijze waarop de bepaling van stikstofdepositie door de luchtvaart plaatsvindt. Daarbij ontdekten zij s dat het overgrote deel (ongeveer 80 procent) van de stikstof die vliegtuigen boven Nederland uitstoten niet wordt betrokken bij de bepaling van de hoeveelheid stikstof die neerkomt in Natura2000-gebieden. ​

Berekend tot slechts 900 meter hoog

Dit komt grotendeels doordat Nederland alleen de stikstof die vliegtuigen uitstoten op een vlieghoogte tot maximaal 900 meter betrekt bij de berekening van de stikstofdepositie op natuurgebieden. Dat is onjuist, omdat vliegtuigen tijdens het landen of opstijgen per saldo vijf keer zo weinig stikstof uitstoten dan wanneer zij boven 900 meter vliegen. Een logisch gevolg van het feit dat het grootste gedeelte van iedere vlucht hoger plaatsvindt dan 900 meter.

De actiegroepen vinden het onjuist en onverantwoord dat alleen de stikstofuitstoot tot een vlieghoogte van 900 meter wordt betrokken in de depositieberekeningen. Een onderzoek van de Europese Commissie uit 2004 toont immers aan dat óók de stikstofuitstoot die plaatsvindt boven 900 meter een negatief effect heeft op de kwaliteit van natuurgebieden. Dat komt doordat alle stikstof die vliegtuigen uitstoten, dus ook die op hoogten boven 900 meter, uiteindelijk neerdaalt op het aardoppervlak. ​

Boven 900 meter 'uit het buitenland'

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderkent dat alle door vliegtuigen geëmitteerde stikstof terugkeert op het aardoppervlak, maar schaart deze stikstofdepositie onder het deel dat ons land vanuit het buitenland binnen komt binnenwaaien. De actiegroepen vinden dat onterecht. Op deze manier hoeven luchthavens en luchtvaartmaatschappijen namelijk veel minder dan andere sectoren bij te dragen aan de verlaging van de stikstofdepositie op Natura2000-gebieden. 

Stikstofneerslag dus te laag

De onderzoekers van de actiegroepen stellen daarom vast dat de berekende stikstofdepositie van Lelystad Airport op Natura2000-gebieden veel te laag is. Alle uitstoot van vliegtuigen op een hoogte boven 900 meter is namelijk niet in de stikstofberekeningen voor Lelystad Airport betrokken. Daar komt bij dat ook het wegverkeer dat straks dagelijks en met duizenden tegelijk van en naar Lelystad Airport rijdt niet volledig in de depositieberekeningen is meegenomen.

​Zo zijn de toegangswegen naar Lelystad Airport die zijn gelegen buiten de provincie Flevoland niet in het stikstofonderzoek betrokken. Hierdoor vindt een verdere onderschatting plaats van de stikstofdepositie op bijvoorbeeld de Natura2000-gebieden Veluwe, Wieden-Weerribben, Sallandse Heuvelrug maar ook verder weg gelegen gebieden zoals Waddenzee en Borkeld.

Oproep aan Minister Schouten

De actiegroepen roepen minister Schouten van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit op om haar collega onmiddellijk te vragen om de stikstofberekeningen voor Lelystad Airport aan te laten vullen met de nu niet berekende depositie van stikstof: die van vluchten boven 900 meter én die van alle verwachte wegverkeersbewegingen van en naar Lelystad Airport.
Volgens de onderzoekers is de stikstofdepositie die afkomstig is van de luchtvaart in het algemeen en van Schiphol en de andere luchthavens in het bijzonder in alle stikstofgevoelige Natura2000-gebieden in Nederland drie tot misschien wel tien keer zo hoog dan tot nu toe wordt verondersteld.

Voor Schiphol zijn tot op heden namelijk alleen stikstofberekeningen gemaakt binnen een beperkt studiegebied en op basis van modelmatig bepaalde vlieghoogtes tot 900 meter. In werkelijkheid wordt rond Schiphol veel langer veel lager gevlogen dan op basis van de vlieghoogten die in deze modellen worden gehanteerd.

​Door de grote drukte op Schiphol wordt in grote delen van Noord-Holland, Zuid-Holland en ook Utrecht structureel lager gevlogen dan 900 meter; binnen een gebied dat veel groter is dan het studiegebied waarbinnen nu de stikstofdepositie van Schiphol is bepaald. 

Eerst deugdelijk onderzoek

De actiegroepen roepen het Kabinet op om - vóórdat nieuwe besluiten worden genomen over de opening van Lelystad Airport of andere luchthavens - voor alle luchthavens in Nederland deugdelijk onderzoek naar de werkelijke stikstofdepositie uit te voeren. In dit onderzoek moet ook de stikstofdepositie door vliegtuigen die hoger vliegen dan 900 meter worden berekend, waarin met de werkelijk gevlogen vlieghoogten wordt gerekend en waarin ook de stikstofdepositie door wegverkeer van, naar en op deze luchthavens wordt betrokken.

 


 

Minister geeft toe: geluidsberekeningen tóch niet gecheckt

25/10/2019

 
Omwonenden en kamerleden beleven de belevingsvlucht in mei 2018. Foto: Raymond Rutting
De Minister heeft wéér wat uit te leggen. De geluidsberekeningen van de laagvliegroutes zijn namelijk helemaal niet gecontroleerd terwijl ze dat eerder wel beweerde. De Minister heeft dat toegegeven in een brief aan de Tweede Kamer. Waarom ze dit 'out of the blue' opbiecht, is onbekend. 

Bij de belevingsvlucht is al gebleken dat de metingen veel hoger waren dan de berekeningen. Op alle meetpunten was het geluid hoger. We hebben het Ministerie om uitleg gevraagd maar die is er nooit gekomen. 
Lees ook: Red de Veluwe schrikt van Meetresultaten

Kamerleden ongerust

Geluidsoverlast wordt berekend met modellen. De invoergegevens zijn afkomstig van fabrikanten. Die gegevens blijken nu niet te zijn gevalideerd. Suzanne Kröger van GroenLinks: "Gezond verstand zegt dan: da's niet best".

Zij is niet de enige die grote twijfels heeft bij de berekeningen. Ook onder meer Eppo Bruins (ChristenUnie) en Jan Paternotte (D66) hebben de Minister vragen gesteld. Ze willen weten of de berekeningen wel kloppen. Ook Lammer van Raan van de Partij van de Dieren en Cem Lacin van de SP hebben vragen ingediend. Binnen enkele weken verwachten we antwoord van de Minister. Een ding is zeker: hier komt ze niet mee weg.

Lees meer

De Stentor is een van de kranten die vandaag berichtte over de Twijfels over geluidsberekeningen

 


 

Nieuwe kaarten tonen aan: vliegroutes dwars over stiltegebieden en natura 2000

15/10/2019

 
Foto
De laagvliegroutes van en Lelystad Airport gaan wel degelijk dwars over Natura 2000 en Stiltegebieden. Dat blijkt uit een vergelijking van de vliegroutes met de kaarten van de natuurgebieden.

Bekijk de laagvliegroutes boven natura2000 op de Veluwe

De groene ondergrond is beschermd Natura2000 gebied. De rode tinten geven de herrie aan en hoe ver dat draagt. Het vliegtuig mag ook nog 1,8 km naar links of rechts uitwijken maar het WORDT NOG ERGER! Lees maar verder. 
Foto

Bekijk de laagvliegroutes boven stiltegebieden boven de Veluwe

Hieronder zie je de stiltegebieden in Gelderland waar overheen gevlogen wordt. Stil wordt het nooit meer maar het WORDT NOG ERGER. Lees verder.
Foto

...het wordt nog erger

De Minister heeft ons steeds beloofd dat de vliegtuigen over deze lijnen gaan vliegen. Niets is minder waar en wel om de volgende redenen:
​
Een piloot zet deze routes in het vluchtsysteem maar moet altijd luisteren naar de luchtverkeersleider. Om te voorkomen dat vliegtuigen te dicht bij andere komen, kan de luchtverkeersleider het vliegtuig laten uitwijken. Ook zal er vaak gekozen worden om vanaf Zwolle de binnenbocht te pakken richting Wageningen of Hengelo. In de praktijk vliegen vliegtuigen niet op lijntjes maar alle kanten op. Als Lelystad Airport opengaat, zullen vliegtuigen dwars over alle Natura2000 en stiltegebieden vliegen zonder daarmee rekening te houden. 

Download groot formaat

natura2000.png
File Size: 1785 kb
File Type: png
Bestand downloaden

stiltegebieden.png
File Size: 1825 kb
File Type: png
Bestand downloaden

 


 

KLM-topman Elbers ziet ze vliegen

8/10/2019

 
Foto uit de Triodos Bank campagne: tijd voor echte keuzes
KLM-topman Elbers zei zondagavond 6 oktober in het TV-programma Nieuwsuur dat er honderden, zelfs duizenden banen verloren zullen gaan als Lelystad Airport niet opent. 

Wat probeert Elbers Nederland wijs te maken? Als Lelystad Airport nooit open gaat, hoeven er geen mensen aangenomen te worden en gaan er dus ook geen banen verloren. 
Elbers gaat er in het interview van uit dat KLM/Transavia gaat vliegen vanaf Lelystad maar dat is onzeker. In de verkeersverdelingsregel staat namelijk dat alle maatschappijen mogen meedingen naar een plek op Lelystad. Eerlijke concurrentie is door Europese regels verplicht. 

Meer vliegtuigen = goed voor verduurzamen

Elbers doet nog een opmerkelijk uitspraak. Namelijk dat de luchtvaart moet groeien om minder effect te hebben op mensen, milieu en klimaat. "Schiphol moet groeien om te kunnen verduurzamen", volgens Elbers. Zo redeneren zou betekenen dat er meer megastallen moeten komen om de stikstofcrisis het hoofd te kunnen bieden. Of meer olie oppompen om nou eindelijk eens wat minder brandstof te gebruiken. Meer sigaretten roken om medicijnen tegen longkanker te financieren.
De topman van KLM wil graag 'naar oplossingen kijken' maar stoppen met groeien is daar niet een van. Zelf is hij goed voor 40-50 vluchten per jaar. 

Bekijk de uitzending

Als het over milieumaatregelen gaat lijkt de luchtvaart de dans te ontspringen. Die sector wil blijven groeien, maar hoe lang is dat nog houdbaar? “Uiteindelijk moet je blijven verdienen om te investeren in die verduurzaming”, zegt KLM-topman Pieter Elbers. #Nieuwsuur pic.twitter.com/DaHoOZFuH7

— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) October 6, 2019

"We bestaan langer dan de wet"

Krom redeneren is ook bij Schiphol niet vreemd. Het bedrijf heeft geen natuurvergunning die het volgens de wet wel zou moeten hebben. Een woordvoerder van het bedrijf liet aan tv-programma weten dat het bedrijf al langer bestaat dan de wet en zich er daarom niet aan hoeft te houden.

 


 

COMMISSIE REMKES: POLITIEK MOET HARDE KEUZES MAKEN

8/10/2019

 
Op deze typemachne is het stikstofadvies voor de luchtvaart getypt
Tip van Red de Veluwe: open Lelystad Airport niet. Beter voorkomen dan genezen.

​Pas in mei 2020 komt de commissie Remkes met meer adviezen over oplossingen voor projecten in de luchtvaart die stikstof uitstoten.

​Remkes deed geen uitspraken over Lelystad Airport of de luchtvaart in het bijzonder. Wij houden nauwlettend in de gaten dat 
de luchtvaart de dans niet ontspringt.

In mei volgt advies #Remkes over oa stikstof uitstoot luchtvaart. Dus dat besluit over opening #LelystadAirport dat wordt voorlopig zeker niet genomen.

— Suzanne Kröger (@suzanne_GL) September 25, 2019

Op de dag dat de Europese Commissie groen licht geeft voor #VVR #LelystadAirport (wat indruist tegen eis van #TweedeKamer), komt commissie #Remkes met bericht dat stiksstofadvies voor #luchtvaart in mei 2020 komt. Voorlopig geen besluit over Lelystad Airport dus. #Schiphol #PAS

— Cem Lacin (@CemLacin) September 25, 2019

 


 

Schiphol mag los, boeren de klos

8/10/2019

 
Foto
De agrarische sector heeft moeite om het hoofd boven water te houden door de gigantische regeldrang. De Nederlandse luchthavens mogen gewoon door en hebben niet eens een vergunning daarvoor. 

De stikstofuitstoot van vliegverkeer wordt chronisch onderschat dor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De onderbouwing van het RIVM wordt tot op heden niet bekend gemaakt.
We begrijpen de statements van de boeren maar al te goed!
Foto

 


 

Onbegrip bij Gelderse Staten over openstelling laagvliegroutes boven Gelderland

4/10/2019

 
Geen laagvliegroutes boven het Gelderse Landschap
De Minister beloofde in 2017 dat ze het vertrouwen zou herstellen. Daar is helemaal niets van terecht gekomen. We zijn 2 jaar later en de Gelderse Staten zijn not amused dat de Minister van start gaat met de laagvliegroutes vanaf 7 november.

Eerder lieten luchtvaartverenigingen ook al van zich horen. Zij eisen uitstel van de openstelling van de vliegroutes.

Lees meer: Onbegrip bij Gelderse Staten in de Stentor

 


 

    zoek  terug

    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    March 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    July 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    February 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017

    Instant updates

    RSS Feed

    Hier vind je een selectie van oudere nieuwsberichten over Lelystad Airport (niet meer actueel)

    Naar ons Nieuwsbrieven-archief

Over Stichting Red de Veluwe

Stichting Red de Veluwe is een initiatief van een groep bezorgde inwoners van de Veluwe: uit Wezep, Elburg, Wapenveld, Heerde, Apeldoorn, Epe, Vaassen, Emst, Wenum Wiesel, Hoog Soeren, Wageningen, Ede, Renkum, Rheden en Hoenderloo. We werken samen via Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL) met actiegroepen in alle provincies. Red de Veluwe wil goed informeren over de gevolgen van de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Klik hier voor meer informatie over de stichting.

Vragen, ideeën en hulp

Contact:
info@stichtingreddeveluwe.nl
KvK-nummer 69890714

Help ons financieel! Stort op:
​NL73 ABNA 0810 8991 67 t.n.v. Stichting Red de Veluwe of direct online via iDeal.
Foto
Foto

Red de Veluwe

Foto
Home
Kom in actie
Nieuws
Gevolgen voor jou
Over Stichting Red de Veluwe
Over de vliegroutes

Privacy en cookies © 2020
  • Home
  • Kom in actie
    • Actie! Doe mee en stuur een e-mail
    • Video: Noodsignaal! Red de Veluwe
    • Zienswijze luchtruimherindeling 2021
    • Steun ons: maak een bedrag over
    • Meld je aan voor de nieuwsbrief
    • Meld vliegtuighinder
    • Denk na over vliegen
  • Over Red de Veluwe
    • Actiegroep Red de Veluwe
    • Klacht Europese Commissie over Vliegveld Lelystad
  • Nieuws
  • Vliegroutes Lelystad Airport
    • Gevolgen voor jou van Lelystad Airport
    • Belevingsvlucht Lelystad Airport 30 mei
    • Onze bevindingen in MER april 2018
    • Advies aan Minister: MER overdoen
    • Reactie op advies bewonersdelegatie
  • Zoeken