![]()
Lelystad Airport heeft de hoop op legalisatie opgegeven. Het vliegveld heeft namelijk geen beroep ingesteld in de juridische procedure die het zelf heeft aangespannen tegen de Minister van LNV om een natuurvergunning af te dwingen. De kans dat Lelystad Airport uitbreidt is hierdoor nog weer een stuk kleiner geworden. Zonder natuurvergunning voor de stikstofuitstoot kan het vliegveld niet verder.
Minister haalde vliegveld van lijst
Lelystad Airport is naast ongeveer 3000 boerenbedrijven een PAS-melder die geen vergunning nodig had om uit te mogen breiden. Omdat de Raad van State een streep haalde door de PAS, had deze groep opeens wel een vergunning nodig. Het Ministerie wilde deze groep vervolgens gaan ‘legaliseren’, maar dat baatte de luchthaven niet: de Minister haalde Lelystad Airport van de lijst van de te legaliseren PAS-melders toen haar bleek dat de oorspronkelijke PAS-melding onjuiste gegevens bevatte.
Geen beroep ingesteld
Lelystad Airport heeft de Minister vervolgens gevraagd om het besluit te herzien in een bezwaarschiftenprocedure. Er heeft een zitting plaatsgevonden waar ook Stichting Red de Veluwe voor uitgenodigd was. Maar de Minister bleef bij haar besluit. En nu is duidelijk dat Lelystad Airport geen beroep tegen dit besluit heeft ingesteld.
Dat betekent dat het vliegveld alsnog de gewone procedure moet doorlopen om voor een natuurvergunning in aanmerking te komen. Daarvoor moet ze dan wel stikstofruimte vinden. Dat zou mogelijk kunnen door het opkopen van boerderijen op de Veluwe. Inmiddels heeft de luchthaven die vergunning ook aangevraagd, zij het voor 10.000 vluchtbewegingen en niet voor het oorspronkelijk geplande aantal van 45.000. Maar dat is zeker geen garantie voor succes. Het zal opnieuw de rechter zijn die hier uiteindelijk de knoop gaat doorhakken. Het beroep had ingesteld moeten worden bij de afdeling bestuursrecht van de rechtbank Midden Nederland te Utrecht. Bij navraag daar door ons is gebleken dat dat niet is gedaan. Robert Tieskens, voorzitter van Stichting Red de Veluwe: “Het goede nieuws is dat de versimpelde vergunningsprocedure van de baan is. Het wordt Lelystad Airport dus bepaald niet gemakkelijk gemaakt. De grote angst is natuurlijk dat Lelystad Airport die vergunning voor 10.000 krijgt. De discussie zal nu gaan of de hiervoor benodigde stikstofruimte ten goede komt aan de provincie Gelderland of Lelystad Airport.”
![]()
De pas gepubliceerde plannen voor luchtruimherziening laten een oorverdovende toekomst zien. Overal in de provincie laagvliegende, stijgende vakantievliegtuigen vanaf Lelystad Airport en een nieuwe aanvliegroute naar Schiphol in de buurt van Ede. Deze plannen zijn niks beter dan de laagvliegroutes waar het Ministerie in 2017 mee kwam. Ze zijn een catastrofe voor de Veluwe.
Kortste route over natura2000
Nieuw in Nederland is dat piloten vanaf 1800 de kortste route mogen vliegen. Dat betekent voor Gelderland dat vliegtuigen die bij Wezep op die hoogte zitten vanaf daar naar de eindbestemming gaan. Dwars over natura2000- en stiltegebieden op de Veluwe. Dat is tegen alle beloften in. We worden opnieuw geschiphold.
Want onder minister Cora van Nieuwenhuizen was het vermijden van natura2000 nog een doel. De laagvliegroute is zelfs verplaatst naar het Oosten om de Veluwe te ontzien. Sinds 2017 kijken we dus naar een vliegroute op de kaart die in werkelijkheid niet altijd gevlogen gaat worden.
Tegenstrijdigheid
Het ministerie weet het zelf ook niet meer, zo lijkt het. Want in de recente plannen staat dat natura2000 met prioriteit vermeden wordt. Maar even verderop staat letterlijk dat de piloot geen instrumenten heeft om dat te doen en daarom er op een hoogte van 1800 meter over natura2000-gebieden gevlogen wordt. "Tenminste" en "waarschijnlijk" hoger, maar niemand kan of wil kennelijk vertellen hoe het precies zit.
"Omdat FRA altijd op tenminste 6.000 voet (1800 meter) en waarschijnlijk hoger wordt ingesteld, passeren vluchten in FRA Natura-2000 gebieden dus tenminste op die hoogte."
Hieronder zie je hoe de vliegtuigen mogelijk gaan vliegen naar een aantal populaire bestemmingen.
Minder CO2?
De reden om de kortste route te kiezen is "minder CO₂-uitstoot". Lelystad Airport gaat echter ieder jaar zoveel CO₂ uitstoten als een kolencentrale en dat is CO₂-uitstoot die er nu nog niet is. De beste oplossing is dus om Lelystad Airport helemaal niet te openen in plaats van kris kras over de Veluwe de kortste routes te vliegen om de nieuwe CO₂-uitstoot te verminderen.
Onherstelbare schade
Wij roepen de Gelderse lokale en regionale politiek en natuur- en milieuorganisaties op om samen te werken en deze plannen tegen te houden! Want Natura2000- en stiltegebieden op de Veluwe zullen hierdoor voorgoed veranderen. In gebieden waar je nu alleen de bomen in de wind hoort, kun je elkaar straks niet meer verstaan als er een vliegtuig overkomt. De Veluwe als vakantiebestemming wordt minder interessant want natuur en rust beleef je niet lekker als er gemiddeld zo’n 100 vliegtuigen per dag heen en weer vliegen. Van 6 uur ’s ochtends tot 23 uur ’s avonds.
Wat betekent dat voor natura2000- en stiltegebieden?
Natura2000Stiltegebieden
![]() Nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst uit dat vliegverkeer in 2019 voor maar liefst 54,2 miljoen kilo stikstofoxide uitstootte. Dat is 15 keer meer dan het RIVM tot nu toe berekende. Hierdoor is Schiphol in 1 klap de grootste stikstofuitstoter van Nederland. Hoe kan dat? Stikstofuitstoot boven 900 meter niet meegerekendHet RIVM laat de stikstofuitstoot boven 900 meter hoogte buiten beschouwing. De uitstoot van een vliegtuig dat vliegt vanaf Schiphol naar Dubai houdt dus op ter hoogte van de Bijlmer en bestaat niet op papier. Met stip op 1Met deze nieuwe berekeningen komt de luchtvaart, lees Schiphol, met stip op nummer 1 van de lijst met grote stikstofuitstoters van Minister Van der Wal. Volgens berekening van Schipholwatch, de burgergroepering voor een krimp van Schiphol, berekende dat Schiphol goed is voor 30% van de uitstoot in Nederland. Het kán niet anders dan dat Schiphol gaat krimpen en Lelystad Airport nooit opengaat. In ieder geval kan de luchthaven zijn borst nat maken want het heeft geen natuurvergunning. Johan Vollebroek van MOB heeft gisteren al aangekondigd dat hij de luchtvaart aan gaat pakken. Lees het artikel op cbs.nl: Hoeveel uitstoot veroorzaakt de Nederlandse luchtvaart? (cbs.nl)
Lees het artikel op schipholwatch.nl: CBS: Stikstofuitstoot luchtvaart tien keer groter dan Tata | SchipholWatch
|
zoek terug
December 2024
Instant updatesNaar ons Nieuwsbrieven-archief
|