![]() 2 jaar geleden deden vrijwilligers van SATL aangifte tegen ambtenaren van het Ministerie van Infrastructuur, de top van Schiphol en Lelystad Airport. Gisteren maakte het Openbaar Ministerie eindelijk bekend dat de zaak wordt opgepakt. Zij is het onderzoek gestart naar strafbare feiten die mogelijk zijn gepleegd om het vliegveld geopend te krijgen. Het OM gaat onderzoeken of er sprake is van:
De actiegroepen hebben het vermoeden dat er bewust is gerekend met verkeerde waarden voor stikstofberekeningen. Die waren opvallend laag: nèt te laag om een vergunning te moeten aanvragen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu eerst of er voldoende grond is om ook vervolging in te stellen. Hoe lang dat duurt, is niet bekend. De uitkomst is natuurlijk nog onzeker. Het OM kan nog besluiten dat ze niet gaan vervolgen. Als het ministerie dat wel wordt besloten kan er nog hoger beroep worden ingesteld. De procedure kan nog jaren duren. Wij hebben er in ieder geval veel vertrouwen in dat het OM het onderzoek is gestart. Er is immers genoeg bewijs en het ministerie houdt tot op de dag van vandaag cruciale informatie achter die gewoon openbaar hoort te zijn. Lees hier alles over de aangifte: Aangifte SATL Lelystad Airport - Stichting Red de Veluwe Meer informatieDe Volkskrant schreef een goed en duidelijk artikel over de aangifte en de start van het onderzoek: Strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude met stikstofberekeningen Lelystad Airport (volkskrant.nl)
![]()
Verschillende media melden dat het kabinet besluit om Lelystad Airport opnieuw uit te stellen. Dit keer met maar liefst 2 jaar. Pas in 2024 staat het besluit over uitbreiding van het vliegveld weer op de agenda. Het is de vijfde keer dat het onzalige plan wordt uitgesteld. Vandaag zullen we mogelijk meer horen over dit besluit want vanmiddag, vrijdag 24 juni, staat een persconferentie van Minister Harbers op de agenda.
Het Ministerie koopt kennelijk tijd om op de achtergrond alles in het werk te stellen om het vliegveld tóch te kunnen openen. Want juridisch is dat op dit moment onhaalbaar. Dat zeggen wij al jaren maar mogelijk zijn het Ministerie en de Minister daar ook achter gekomen.
Voordat er een natuurvergunning gegeven kan worden, moet er zogenoemde stikstofruimte zijn. Dat betekent dat er boerderijen opgekocht moeten worden en de stikstof die daardoor niet meer in de natuur komt, mag Lelystad Airport dan uitstoten. Of dat gaat lukken, is allerminst onzeker gezien de enorme protesten van de agrarische sector. Het is niet te verwachten dat er veel boeren zijn die hun levenswerk verkopen om Schiphol een handje te helpen.
Dit besluit voor uitstel is een blamage voor het kabinet want in het regeerakkoord staat dat er in 2022 een besluit over de toekomst van Lelystad Airport genomen zal worden. Vriend en vijand gingen er natuurlijk vanuit dat dat zou betekenen: doorgaan of stoppen. Nu al doorschuiven naar het volgende kabinet, want dat is het feitelijk, had niemand verwacht.
2 jaar uitstel betekent dat Lelystad Airport op de lange baan geschoven wordt. De noodzaak om de luchtvaart snel te helpen groeien, is verdwenen. Eindelijk! Maar uitbreiding van Lelystad Airport is niet van de baan en het MInisterie zal de komende jaren dus door blijven werken om uitbreiding mogelijk proberen te maken. Wij zullen ons met hand en tand blijven verzetten.
![]()
Lelystad Airport legt zich er niet bij neer dat het vliegveld niet meer in aanmerking komt voor legalisatie. Met die legalisatie zou Lelystad Airport geopend kunnen worden. De Minister voor Natuur en Stikstof stak begin maart daar op verzoek van de Tweede Kamer een stokje voor. Vandaag is bekend geworden dat het vliegveld die beslissing aanvecht en eist dat de Minister Lelystad Airport een natuurvergunning cadeau geeft. Doet ze dat niet? Dan spant het vliegveld een rechtszaak aan.
Stichting Red de Veluwe is als belanghebbende aangemerkt bij deze procedure door het Ministerie van LNV. Wij zullen via onze advocaat de belangen van de Veluwse natuur en haar inwoners verdedigen. De hoorzitting is begin juli.
Lelystad Airport: er kan ons niets verweten worden
Volgens Lelystad Airport heeft zij wel recht op een natuurvergunning via legalisatie omdat haar niet verweten kan worden dat het "rekenmodel moest worden aangepast". Een handige tekst als afleidingsmanoeuvre voor waar het werkelijk om gaat. Het gaat namelijk niet om aanpassing van het model maar om het rekenen met de juiste gegevens.
Hoe zat het ook alweer met legalisatie?
Een lijst van 3000 voornamelijk boerenbedrijven en 1 vliegveld waren genomineerd om door legalisatie toch te mogen uitbreiden. Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof heeft Lelystad Airport begin maart van de lijst afgehaald omdat de stikstofberekeningen van het vliegveld niet kloppen. De Tweede Kamer had daar ook om gevraagd.
De stikstofdepositie van Lelystad Airport was volgens berekeningen in 2016 en 2019 laag. Opvallend laag. Daarom startte Leon Adegeest een eigen onderzoek. Hij bewees dat de berekeningen zo laag waren doordat er diverse 'stikstofbronnen' werden weggelaten en er een verkeerd getal is gebruikt voor de uitstoot van vliegtuigen. Het RIVM bevestigde dat. Lelystad Airport heeft daarna nieuwe berekeningen gemaakt met de juiste gegevens. De stikstofuitstoot kwam uiteraard veel hoger uit. Zó hoog zelfs dat Lelystad Airport geen aanspraak kan maken op een natuurvergunning via legalisatie. Bizarre situatie
De Nederlandse Staat bezit het grootste deel van de aandelen van Schiphol, moederbedrijf van Lelystad Airport. Er ontstaat een bizarre situatie als de luchthaven besluit te procederen tegen haar eigen overheid.
Het nieuws werd als eerste gemeld door Jan Salden van het TV-programma Eenvandaag.
Volgens dagblad Trouw zegt een woordvoerder van Schiphol (namens Lelystad Airport) dat het bedrijf in gesprek is met de minister. Ook de NOS berichtte vandaag Lelystad Airport dreigt minister met rechtszaak over stikstofvergunning | NOS | RTV Oost.
![]()
Een brede coalitie van bezorgde burgers organiseert op zaterdag 14 mei 2022 zes manifestaties op de vliegvelden Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Maastricht, Groningen en Lelystad. Zij protesteren tegen de groeiende overlast van en vervuiling door het vliegverkeer.
De manifestaties bieden ruimte aan gerenommeerde sprekers, muziek en een landelijk stiltemoment. De burgers willen met de vreedzame bijeenkomsten tonen hoe breed en divers de wens voor krimp van de luchtvaart is. Zij pleiten voor krimp van Schiphol en sluiting van kleinere, verliesgevende luchthavens zoals Maastricht, Rotterdam en Lelystad.
Het begint om 11 uur en duurt tot 14 uur. Het adres is emoeweg in Lelystad. Meer informatie vind je op www.14meimanifestatie.nl/manifestatie-luchthaven-lelystad/
Komen jullie ook? We hopen jullie zaterdag te zien!
![]() De drukte op Schiphol moet worden opgelost door Lelystad Airport te openen. Voorstanders riepen dat afgelopen week in de media. Zo ook werkgeversorganisatie VNO-NCW. Deze organisatie pleit al langer voor een spoedige opening van deze vakantieluchthaven. Ook de bedrijfskring in Lelystad en de gemeenten Harderwijk, Nunspeet, Ermelo, Putten en Zeewolde geven hoog op van de voordelen op het gebied van economische groei, toenemende werkgelegenheid en beter vestigingsklimaat. Maar zijn deze verwachtingen wel realistisch? 2500 arbeidsplaatsenDeze organisaties verwachten dat Lelystad Airport voor veel arbeidsplaatsen zorgt. In fase 1 (10.000 vliegbewegingen) veronderstellen ze dat Lelystad Airport voor 400 fulltime banen (directe werkgelegenheid) zorgt plus nog eens afgeleide werkgelegenheid: dat begint met tientallen banen. Bij groei naar – in de eindfase - 45.000 vliegbewegingen zou het gaan om 2.500 fulltime banen (directe werkgelegenheid) en 500 tot mogelijk meer afgeleide banen (indirecte werkgelegenheid). Rijksuniversiteit Groningen deed in januari van dit jaar onderzoek naar de economische groei van regionale luchthavens. De onderzoekers komen tot de conclusie dat regionale luchthavens vaak geen aanjager zijn van economische groei. Het is begrijpelijk dat Flevoland en Lelystad zich willen profileren als een belangrijk en interessant logistiek knooppunt. Maar wij snappen echt niet wat dat te maken heeft met de opening van een vakantievliegveld en dat daarom Lelystad Airport zo snel mogelijk open moet. Want het uitgangspunt voor het vliegveld is duidelijk ingekaderd: géén nacht en géén vracht. Lelystad zal dus vrijwel geen logistieke functie kunnen vervullen, behalve dan dat er mogelijk vanuit het buitenland personeel zou kunnen worden ingevlogen. Bovendien zijn alle functies op Lelystad Airport geautomatiseerd. Wat gaat dat dan aan extra structurele werkgelegenheid opleveren? Spinoff voor Veluwe?En de spin-off voor de Noord-Veluwe? Daarbij kunnen we ons ook niets voorstellen. Dat er buitenlandse toeristen gebruik zullen gaan maken van Lelystad Airport om in Flevoland en Gelderland met vakantie te gaan, lijkt ons niet erg realistisch. Zie je het al voor je? Dat er toeristen uit Hurghada, Antalya, Kos, Marrakech en Tenerife in Oldebroek of Vaassen geld komen uitgeven. Tot slot: In 2021 bedroeg de netto arbeidsparticipatie in geheel Nederland 68,9%, terwijl Flevoland een prima score realiseerde van 70,2 % en is daarmee 1 van de beter presterende provincies. Dus zo slecht gaat het in de polder helemaal niet. Lelystad Airport gaat daar nauwelijks iets aan bijdragen.
![]() Lelystad Airport - onderdeel van de Schiphol Groep - heeft net als de nationale luchthaven Schiphol geen natuurvergunning. En die is volgens de wet natuurbescherming wel vereist. Geen vergunningEen bedrijf heeft een natuurvergunning nodig als het handelingen wilt uitvoeren die schadelijk kunnen zijn voor een beschermd natuurgebied. Dit zijn met name activiteiten waarbij stikstof vrijkomt, maar het kan ook gaan om andere factoren. Als een bedrijf wil bouwen of uitbreiden moet het zorgen dat daarbij niet meer stikstof in de natuur terecht komt dan er al is. Als bij zo’n activiteit toch stikstof vrijkomt, moet het bedrijf zelf zorgen voor voldoende ‘stikstofruimte’ om een natuurvergunning te kunnen krijgen. Poging 1 van 2 gestrandDe 1e poging om een natuurvergunning te krijgen door gebruik te maken van de PAS-melding is door de minister natuur en Stikstof op 7 maart jl. afgekeurd. Zij weigert Lelystad Airport te legaliseren wegens onjuiste stikstofberekeningen. Lelystad Airport stond op de lijst PAS-meldingen voor 45.000 vliegbewegingen voor groot handelsverkeer. Bij de verificatie van de PAS-melding is gebleken dat de berekeningen over de stikstofuitstoot niet klopten en dat de uitlaatgassen over een veel groter oppervlak neerkwamen. Onrealistisch ALternatiefDe 2e poging om een natuurvergunning te krijgen is stikstofruimte te vinden bij andere bedrijven. Dat heet extern salderen. Daar is de Schiphol Groep voor vliegveld Lelystad ook mee bezig. Volgens kenners zouden er dan 60 tot 100 boerderijen opgekocht moeten worden. Dat lijkt ons onrealistisch en onwenselijk. Eerst Veluwe reddenOok moet er eerst iets anders gebeuren. De stikstofdepositie op de Veluwe is namelijk nu al hoger dan toegestaan en moet éérst omlaag voordat er ergens ook maar aan uitbreiding gedacht kan worden. Hoe? Dat is nog niet bekend. Zolang de ministeries niet snel aan de slag gaan met de Veluwe redden, gebeurt er niets. Een vergunning voor Lelystad Airport gaat hierom nog heel lang duren. Natuurvergunning aanvechtenOp het moment dat een Ministerie de natuurvergunning aan Lelystad Airport verleent, gaat onze juridische procedure van start. Om dit te doen is vanaf augustus 2020 de brievenactie gevoerd waarin we de inwoners in ons gebied - Noord Veluwe, deel van het IJsselgebied tot aan Wageningen/Renkum - hebben geïnformeerd en gevraagd om een donatie. In totaal zijn ruim 140.000 brieven bezorgd en is veel geld opgehaald. De juridische procedure voeren we met Natuurmonumenten en Geldersch Landschap en Kasteelen.
![]() Minister Van der Wal van Stikstof en Natuur heeft de vergunningaanvraag voor de legalisatie van Lelystad Airport afgekeurd. Dat meldt onderzoeksjournalist Jan Salden van Eenvandaag. Daarmee komt de opening van het vliegveld nog verder uit het zicht. En dat is natuurlijk heel goed nieuws voor de bewoners onder de voorgenomen laagvliegroutes, de natuur op de Veluwe en het klimaat.! We zijn heel blij met dit nieuws. Want dit betekent dat de kans klein is dat Lelystad Airport ooit opengaat. Lelystad Airport kan nog wel een 'normale vergunning' aanvragen. Maar daarvoor moeten ze boerderijen uitkopen voor de stikstofruimte en stikstofruimte van Schiphol overnemen. Schiphol heeft die stikstofruimte helemaal niet. Tegen die vergunningaanvraag hebben we een Juridische procedure in gang gezet. Het is nog niet bekend waarom de vergunningaanvraag is afgekeurd. Vermoedelijk heeft het te maken met de onjuiste cijfers in de stikstofberekeningen. Leon Adegeest heeft eerder aangetoond dat de stikstofberekeningen van het vliegveld niet kloppen. En dat er dus geen vergunning afgegeven kan worden. Eind vorig jaar hebben wij de Tweede Kamer nog gewaarschuwd dat Lelystad Airport op een lijst staat met 3000 boeren die gelegaliseerd moeten worden. De Partij van de Dieren heeft destijds een motie ingediend die de Kamer heeft aangenomen. Deze legalisatie is nu dus van de baan. In het regeerakkoord staat dat in 2022 een besluit wordt genomen over Lelystad Airport. Ons lijkt het enige juiste besluit: stoppen. Lees ook: 5 Gelderse organisaties trekken samen op tegen vergunning - Stichting Red de Veluwe Stichting Red de Veluwe waarschuwt Kamer tegen legalisatie Minister probeert met list natuurvergunning voor Lelystad Airport te ritselen - Partij voor de Dieren
![]()
Aan het eind van de middag zullen we het waarschijnlijk weten. Gaat Rutte IV verder met Lelystad Airport en de laagvliegroutes of halen ze de stekker eruit? Van alle onderwerpen die aan bod zullen komen in het regeerakkoord, is Lelystad Airport misschien niet het belangrijkste voor de toekomst van Nederland. Maar voor ons op de Veluwe, na 4 jaar actievoeren, wel.
Lelystad Airport open, maar maximeren?
In een voorstel van een regeerakkoord dat “in de trein was blijven liggen” stond Lelystad Airport genoemd. “Schiphol en Lelystad Airport maximeren”. VVD en CDA willen dus wel door. Maar de tekst is van vóór de onderhandelingen met D66 en ChristenUnie. Van hen is bekend dat ze tegenstander zijn van het poldervliegveld. Red de Veluwe zit in grote spanning of het ze is gelukt Lelystad Airport tegen te houden. Heeft David Goliath verslagen?
Geen vergunning, geen vliegveld
Was het ‘maximeren’ een voorbode van de waarschuwing van juristen over de krimp van Schiphol? Het lijkt erop. Wat we zeker weten is dat Lelystad Airport stikstofruimte wilde gebruiken van Schiphol om een natuurvergunning aan te kunnen vragen. En die stikstofruimte was en is er niet.
Nu de juridische adviseurs van I&W het blijkbaar belangrijk genoeg vinden om de Tweede Kamer vertrouwelijk te informeren over de onhaalbaarheid van een natuurvergunning voor Schiphol, is het wel duidelijk dat Lelystad Airport die noodzakelijke vergunning niet kan regelen, ook niet via Schiphol. Einde aan handel op papier van vermeende stikstofrechten
De nekslag voor Lelystad Airport kreeg echter minder aandacht in het nieuws maar kwam op dezelfde dag, 8 december. De rechtbank in Den Bosch oordeelde over de vergunning van de Amercentrale: In het voordeel van natura-2000 gebieden. De samenvatting is: Niet gebruikte stikstofrechten mogen niet gebruikt worden om nieuwe activiteiten te ontplooien. De uitspraak betekent dat Lelystad Airport dus ook geen fictieve stikstofrechten van Schiphol kan gebruiken.
Feitelijk komt het erop neer dat alleen legalisering Lelystad Airport nog kan behoeden voor afstel maar die kans is zeer klein en gaat hoe dan ook nog jaren duren. Het vliegveld staat op een lijst met zo’n 3000 voornamelijk boerenbedrijven die nog een natuurvergunning nodig hebben. De legalisering waarvan de Tweede Kamer onlangs heeft bepaald dat die niet mag gelden voor Lelystad Airport . Durft de minister het aan om de wens van de Tweede Kamer te negeren en het vliegveld vóór te trekken op 3000 boeren en woningbouw?
We zien op stikstofgebied geen mogelijkheden meer voor het Ministerie van I&W om een nieuwe list voor Lelystad Airport te verzinnen. Het plan kan de ijskast in.
![]() Een natuurvergunning voor Schiphol is mogelijk nooit haalbaar. Daardoor moet het aantal vluchten op Schiphol misschien terug van 500 duizend naar 400 duizend vluchten. Er zijn draconische maatregelen nodig en dan nog is het niet haalbaar. Juristen van het kabinet waarschuwen dat het heel moeilijk wordt om Schiphol aan een natuurvergunning te helpen. Dat meldt het NOS Journaal vandaag. Het is voor het eerst dat zo'n signaal wordt gegeven. Wat betekent dat voor Lelystad Airport?Als de juristen van het Ministerie van I&W er geen vertrouwen in hebben dat Schiphol een natuurvergunning kan krijgen, dan geldt dat zeker ook voor Lelystad Airport. Lelystad Airport is namelijk ook in afwachting van een natuurvergunning. Die vergunning is nodig om open te kunnen. Sterker nog, Lelystad Airport is afhankelijk van de vergunning van Schiphol. Schiphol wil een deel van de uitstootrechten overdragen aan Lelystad Airport.Toevallig heeft de rechtbank vandaag een uitspraak gedaan over stikstofuitstoot van de Amercentrale. De rechter heeft bepaald dat er niet eindeloos mag worden geschoven met recht op uitstoot als er geen natuurvergunning aan ten grondslag ligt. Met andere woorden: het plan van Schiphol om stikstofrechten aan Lelystad Airport over te dragen, gaat niet door. Zolang Schiphol die natuurvergunning niet heeft, kan Lelystad Airport geen stikstofrechten overnemen. De andere weg voor het vliegveld om toch onder de verplichting van een natuurvergunning uit te komen is de zogenoemde 'legalisatie'. Daarmee wordt bedoeld dat de luchthaven een vergunning cadeau krijgt zonder dat het aan de regels voldoet. De Tweede Kamer heeft een paar weken geleden gestemd voor een motie om Lelystad Airport van het lijstje 'te legaliseren bedrijven' te halen. De Minister van LNV moet daar nog over besluiten. Juristen van Red de Veluwe achten het vrijwel onmogelijk om op deze manier het vliegveld op korte termijn te kunnen openen. Volgens de NOS zijn er draconische maatregelen nodig om de stikstofuitstoot rondom Schiphol te verminderen. Als dat de oplossingsrichting wordt, zal het nog jaren duren voordat Lelystad Airport open kan. Bekijk het item in het NOS Journaal hier NOS Journaal gemist? Start met kijken op NPO Start
![]()
Het Ministerie van I&W heeft de Provincie Overijssel en een paar gemeente laten weten dat het helaas toch niet lukt om de laagvliegroutes in het Overijsselse Vechtdal op te lossen. Mocht het vliegveld uitbreiden voor vakantievluchten, dan zullen de vliegtuigen daar op 1800 meter gaan vliegen.
Voormalig Minister Van Nieuwenhuizen had beloofd dat de laagvliegroutes opgelost gaan worden. Dat blijkt nu ook definitief niet het geval voor het Vechtdal. Van Nieuwenhuizen heeft eerder ook al eens geroepen dat de laagvliegroutes boven de Veluwe zijn opgelost. Zij had toen immers het beleid aangepast van: "Laagvliegen tenzij het hoger kan" in "We gaan hoger vliegen tenzij het lager moet". Cijfers over hoeveel en vaak er hoger gevlogen gaat worden, konden niet worden gegeven door het Ministerie.
Voor sommige politieke partijen zoals het CDA is het oplossen van de laagvliegroutes een voorwaarde om akkoord te gaan met Lelystad Airport. Het is de vraag wat die partij, het kabinet en de Tweede Kamer hiermee gaan doen.
|
zoek terug
December 2024
Instant updatesNaar ons Nieuwsbrieven-archief
|